Find noget! - Et træningsforslag jeg blev bedt om at lave til Collieklubben
- og som blev bragt på klubbens hjemmeside fra maj 2017:

"Find noget!"  
Ja, det er faktisk min kommando til Mira, når hun skal lede efter noget med menneskefært –
og altså ikke nødvendigvis min fært.
For at få Mira gjort interesseret i at lede, har jeg taget en kogle i skoven som vi legede lidt med, jeg sørgede for at den fik nogle ”skader”, så jeg kunne kende den fra andre kogler, men ikke så meget, så den tydeligt adskilte sig fra de andre – Mira skulle bruge næsen til at finde den rigtige. Derefter smed jeg vores kogle hen, hvor der var
rigtig mange kogler, og da hun jo gerne ville lege videre med mig, så måtte hun lige finde vores kogle – de andre duede desværre ikke til at lege med. Hver gang hun bare interesserede sig for vores kogle, jublede jeg og vi fortsatte legen.  Den leg fattede hun hurtigt, og hver gang vi var i skoven tog jeg en ny kogle, som så blev til vores, og Mira fattede lynhurtigt hvad det gik ud på, så jeg kunne smide koglen ret langt ind i skoven, mellem mange kogler og grene og af til lidt gemt – og hun fandt altid vores kogle.
 
 

Her er "vores" kogle

 
Hvilken kogle er nu "vores"?

 
Her er vores kogle jo....

 
Dygtig pige, du fandt den rigtige

 

Nu havde hun lært at bruge næsen for at finde vores lege-kogle, og kommandoen ”Find noget” kom på.  
Nu skulle hun finde alt muligt andet, så jeg medbragte sådan lidt forskelligt: en sok, gamle hjemmesko, vanter og hvad jeg ellers kunne have med. Nu måtte jeg gå lidt tilbage i indlæringen, så bare hun gik hen til ”det tabte”, så jublede jeg, og ved at lave en masse sjov og ballade, så tog hun genstanden og kom hen til mig, så vi kunne lege med den.
 
 

En vante er smidt langt ind i skoven

 
Vanten er fundet og bringes tilbage

 
Pulsvarmer fundet og bringes tilbage

 
Her din sko, Mor

 

Næste trin var så, at hun skulle finde noget, der ikke havde min fært, så gode venner blev bedt om komme med gamle sokker, sko ol. indpakket i plastikposer, så jeg kunne smide det i skoven uden selv at røre ved det. Igen var Mira lidt forbavset, så genstanden, men var meget i tvivl, om det nu også var noget, hun skulle komme med? Jo, det måtte da være meningen, når jeg nu stod der og jublede.  
Hele forløbet lærte Mira på et par måneder, og nu kommer hun glad og gerne med alt, hvad hun finder på vores ture – og det er altså af og til noget, som jeg ikke har lagt ud, vi har således fundet flere tabte vanter.  
 

Anjas sok fundet .....

 
...og bringes tilbage

 
Denne træning er målrettet til en øvelse, der hedder ”Frit søg” og som er i DcH’s (Danmarks civile Hundeførerforening) program.
Hunden skal finde en gentand, som hverken hund eller fører ved hvad er, og bringe den helt hen til føreren.
En sidegevinst er, at hunden også kan finde noget, vi virkelig har tabt, og det er jo ikke så ringe endda. Rigtig god træning!

Her er et udsnit af de ting vi har trænet med - og skoen i posen er altså en, vi endnu ikke har brugt, og som ikke har min fært.