Året der gik - 2016

 
1966

Bonnie 8 uger gammel
50 år med COLLIER
1966 - 2016
 
 2016

Mira 8 uger gammel

 I år er det 50 år siden, jeg fik min første collie,
hun hed Lassies Merry-Black, for hun var fra den første kennel Lassie.
 Jeg har altid undret mig over, at hun hed "Black" i stambogen (og det var en rigtig bog dengang), for hun var jo en ganske almindelig zobel, men hun har måske været den mørkeste i kuldet? Jeg kaldte hende Bonnie, og hun blev starten på en lang, ubrudt linje med collier; starten på en stor kærlighed til racen, som aldrig er falmet, og selvfølgelig især efter amerikanske linjer - ligesom Bonnie var.

Man kan jo sige at collien og jeg har 50 år jubilæum i år, og det blev på bedste vis fejret med Chantis første kuld - mit andet M-kuld - hvor jeg beholdte skønne Mira, og 3 måneder senere med Hayleys N-kuld. 2 små kuld, men herligt med hvalpe igen. Og så fik jeg i år endelig Sunshine tilbage, så han nu kan tilbringe sin alderdom her hos mig og Lassierne.
Jeg har aldrig fortrudt, at det blev collierne, mit hjerte faldt for, og jeg har meget svært ved at forestille mig et liv uden dem. De har alle været med stambog i DKK og alle af den langhårede variant. Det er afgjort den, jeg allerbedst kan lide - den korthårede kan også være smuk, men er ikke lige noget for mig. Jeg har også haft et par sheltier (shetland Sheepdog), og det er også en race, der står mit hjerte nær.
Jeg har gennem de 50 år højst haft 8 collier samtidig - 6 tæver og 2 hanner, og altid med stor harmoni i flokken. Jeg har ikke - og vil aldrig have - en separat hundeafdeling, jeg kan ikke forestille mig, at mine hunde ikke skulle være sammen med mig og hinanden - undtagen selvfølgelig kortvarigt når tæverne er i løbetid, og hvor hanner og løbske tæver må holdes hver for sig. Hundene skal kunne enes, både når de leger, spiser og sover, og er alene hjemme - og det har de heldigvis altid kunne. Vi har delt hus og have i stor fordragelighed - jeg har så måtte bruge lidt mere tid på rengøring.
Med så langt et "hundeliv", har jeg jo også måtte sige det sidste farvel til rigtig mange fantastiske hunde, det har været hårdt, men glæden ved at have dem har trods alt været meget større. De er alle blevet begravet i den have, hvor de har løbet og leget, dog uden nogen form for markering, men jeg ved jo, hvor de ligger.
Yngste skud på stammen, lille Mira, er min hjemmeboende collie nr. 22. Derudover har jeg 2 hanner udstationeret, de bor hos familien Lauritsen, med hvem jeg har et formidabelt samarbejde, og som sørger for at vores fælles drenge har et skønt hundeliv. Jeg har desuden haft endnu 2 hanner i "familiepleje", Tjalfe, som ikke lever mere, men hvor samarbejdet også var i top, og så Sunshine, hvor alle aftaler blev brudt, men som nu er her.

Lassies Merry-Black

Bonnie fotograferet hos fotostudiet Kehlet Stella Nova.

Med Bonnie startede også min store interesse for lydighedstræning, jeg tilmeldte mig Collieklubbens hold i Valbyparken, og vores træner var Jørn Aunfelt, som er kendt af alle de ”gamle” collie-folk. Jeg kom først i gang med træning, da Bonnie var knap 2 år gammel, men hun var super god, og til den afsluttende konkurrence – vores allerførste prøve - opnåede hun sandelig 97 point ud af 100, og blev holdets bedste. Da vi den efterfølgende sæson ville prøve kræfter med B-prøven, så skulle Bonnie lære at apportere, og det var hun ikke meget for. Jeg fik så at vide, at når hun ikke af sig selv ville hente noget, så skulle hun lære det ved såkaldt "tvangsapportering". Det var en måde, der var meget udbredt på den tid, og metoden var sådan:

Man tog fat i hundens halsbånd - alle hunde skulle gå med metal-kvælerhalsbånd, når de var til træning - og dette halsbånd drejede man, så det kom til at sidde HELT stramt om hundens hals. Når hunden så gispede efter luft - for den var jo ved at blive kvalt - så slap man halsbåndet, og i det samme hunden åbnede munden - for at få luft - så puttede man apportbukken ind i munden på den. Det skulle være en effektiv metode, fik jeg fortalt, og da det var et krav, at jeg skulle indlære apport med Bonnie på denne måde, da hun jo ikke ville tage apporten af sig selv, ja, så stroppe jeg træningen, det ville jeg trods alt ikke byde hende. Så vi kom aldrig videre end en fin bestået Dressurprøve. Jeg har altså senere lært mine hunde at apportere - og helt uden tvang - men Bonnie lærte det aldrig.

horizontal rule

Endelig - efter 3 år uden hvalpe, kom der i år små Lassier igen
 

Chanti og Hayley fik begge hvalpe, og selv om det kun blev til 3 hvalpe i hvert kuld, så var det noget så dejligt atter at have hvalpe. Og dejligt atter at kunne glæde nogle tålmodige familier, der efter flere års venten, endelig kunne få den Lassie, de havde ønsket sig.

 
 

Det er jo opdræt af mentalt stærke collier, mit hjerte banker rigtig meget for.
Jeg gør alt, hvad jeg kan, for at Lassiehvalpe er godt rustet til at klare sig i de familier de kommer ud til. Mine avlshunde er udvalgt efter stærke mentale linjer, og jeg gør rigtig meget for at hvalpene udsættes for så meget sjov og ballade som muligt, mens de er hos mig. Om man så har lyst til at træne med dem eller de "bare" skal være ganske almindelige familiehunde, det betyder ikke det mindste.
En collie skal være modig og møde verden med interesse og venlighed, og bestemt ikke være skeptisk, aggressiv eller bange. Hunden er lige lykkelig, om den bliver trænet med eller ej, bare den er elsket. De skal naturligvis ud og opleve noget, en hund skal ikke bare opholde sig i haven, det er et trist og kedsommeligt liv, næ, den skal med ud hvor der sker noget, og man må hverken snyde sig selv eller hunden for de daglige, skønne, lange ture i det fri. Men træning en gang om ugen især for hvalpe og unge hunde er nu heller ikke at foragte, det kan jeg slet ikke selv undvære, og kan kun varmt anbefale.
Collien er en meget alsidig hund, med et stærkt og stabilt temperament, og man kan stort set træne den til hvilken som helst hundesport, man har lyst til at gå til - men den trives også fint uden, og efter min mening er for lidt træning langt at foretrække frem for for meget træning og prøver.


Uanset hvor mange titler, rosetter og hæder hundene opnår, så er der intet, der overgår at være stjerne i sin egen familie

Alle mine hvalpe bliver solgt med DKK's salgskontrakt og med kryds i "Familiehund", for det er jo det bedste en collie kan være.
 

horizontal rule

Status på Lassieflokken

Lassieflokken tæller 7 dejlige Lassier, som den også gjorde ved starten af året, men noget er alligevel ændret. Jeg har i år måtte sige det sidste og smertefulde farvel til de 2 ældste i flokken, Vonda og Daisy. Begge hunde blev lige omkring de 13 år. Vonda takkede af en måned før hun fyldte 13, og Daisy et par uger efter, hun var blevet 13. Det var hårdt, der var bare ½ år mellem, jeg måtte sige farvel til dem, men når livet ikke værd at leve mere, så er hunde så heldige stillet, at vi kan slutte det for dem på en yderst værdig måde. De var de sidste 2 hunde, der havde taget turen med mig fra tiden i Allerød og til min nye tilværelse ude på landet, og jeg savner dem begge meget.

Farvel Vonda og Daisy


Vonda

Daisy
De 2 nye:


Sunshine

  Men der er heldigvis kommet 2 nye hunde i Lassie-flokken, selv om den ene nu ikke er speciel ny, men tværtimod en halvgammel herre på 10 år.
Det er som tidligere nævnt min udstationerede han, Sunshine, som ikke kunne være i sin familie mere, og som så selvfølgelig bare skulle hjem til mig. Det har været en stor glæde for mig, at få denne skønne dreng hjem, efter så meget ballade med hans tidligere hjem.

Den anden nye er virkelig ny. Det er min dejlige hjemmestrikkede Mira, som jeg beholdte fra mit M-kuld. Hun er fra i sommer, og altså bare ½ år gammel, men hvor er det skønt endelig igen at have en hvalp i flokken.
 


Mira

Aica - den nye leder

Men jeg må da ikke glemme at præsentere kennelens nye Leader of the Pack: Aica på knap 12 år.
Jeg var meget i tvivl, om Aica havde det format, der skal til, for at være førerhund, og det tog også nogle uger efter Daisys død,
inden Aica rettede ryggen og viste, at nu var det hende, der bestemte - dog med sin stærke datter på sidelinjen.
Aica er noget af det blideste, og hun kan næsten ikke blive sur, men de andre respekterer hende,
og når datteren (DeeDee) igennem flere år har fungeret som flokkens politihund, så kan Aica godt være fører.

 

horizontal rule

w TAK w
Der er et par hunde - eller rettere deres ejere - jeg meget gerne vil sende en speciel tak til: Det er Morgans og Choctaw's ejere.
Tusinde tak Anja og Gertie for at jeg har måtte låne jeres skønne hanner.
Det gav i år 2 dejlige kuld M + N kuldene, og jeg er super tilfreds med deres afkom.


Morgan

   

 

 


Choctaw


Desuden vil jeg også takke Kevins og Justins skønne familie, for helt fantastisk samarbejde om vores fælles drenge

Kevin
     
Justin

horizontal rule

Arrangementer

Ligesom sidste år er det i år blevet til 7 Lassie-gåture. Langt de fleste af Lassie-turene forgår jo naturligt nok på Sjælland,
men det er blevet en tradition, at vi en gang om året, holder Lassie-komsammen vest for Storebælt.
I år havde Susanne og Anne med hjælp fra Kaylee og Jake arrangeret en herlig tur til Stige Ø ved Odense,
det var et spændende og dejligt sted at lære at kende - TAK FOR TUREN.


Derudover arrangerede Tine og Michael - med hjælp fra Justin og Kevin - årets første Lassietur, den gik til Buresø i Slangerup, det var en smuk og dejlig tur i et vinterklædt landskab. Vi var også i det skønne Hedeland, hvor Inge og Bent heldigvis stadig inviterer til en dejlig Lassie-tur en gang om året. Så var vi på en smuk tur i Næsbyholm Storskov, hvor bøgen lige var sprunget ud, og skovbunden var dækket af et tæppe af både gule og hvide anemoner - igen en herlig tur arrangeret af Anja, Josephine og Jens sammen med Morgan og Cozmo. De sidste 3 ture stod jeg selv for, de gik til Birkegårdens Haver, som 2 gange om året åbner den smukke have for gæster med hunde, og desuden måtte vi også lige gå en tur i et af mine yngling steder: Tystrup Bavelse Naturpark.
Årets sidste Lassie-tur var sædvanen tro en lang tur i Stensbøgskov i Sorø
Tusinde tak til alle der deltager i disse dejlige ture og selvfølgelig en ekstra tak til dem der arrangere.
Jeg håber I fortsat vil troppe op, det er så hyggelig en måde at mødes på - og der er plads til flere Lassier og deres ejere.

www

Jeg prøver hvert år at arrangere en udstillingstur til Sverige, men det har desværre ikke været muligt i år.
Når det har passet mig at tage af sted mod en udstilling i det sydlige Sverige, så har hundene været i fæld og bestemt ikke
været egent til udstilling - og når hundene var i deres smukkeste pels, ja, så har jeg ikke haft mulighed for at tage til Sverige.
Jeg håber det vil lykkes til næste år, det er i hvert fald planen.

Men et lille skue har jeg da været på i år - og endda i Danmark.
Det var DKK's Kreds 10, der holdt Juleskue i december, og jeg havde tilmeldt Mira, og overtalt Gertie til at komme med Choctaw.
Det var egentlig bare for at se, hvordan de 2 klarede al virakken, når så mange hunde og mennesker er samlet på ganske lidt plads, og naturligvis at få en forsmag på, hvordan de var at vise frem. Begge hunde fik en fin kritik, men det gjorde nu alle de collier, jeg så denne dommer bedømme - alle hvalpe fik SL (Særdeles Lovende) og alle voksne fik Excellent.

www

De 2 brødre, Kevin og Choctaw, har begge været til HD + AD fotografering og Mentalbeskrivning i år.
Begge dele var med super flotte resultater - HD: A og AD: 0 og flot Mentalbeskrivning.
I oktober 2017 arrangere jeg en samlet HD fotograferingsdag for M- og N-kuldene, der vil komme besked ud til hver enkelt.

horizontal rule

 

Lassiernes prøveresultater

Så vidt jeg ved har 4 Lassier været til officielle DKK prøver i år, det er Kaylee, Ginger,  Malou og Peia, og alle har klaret sig rigtig flot.
De har dystet i kategorierne Lydighedsprøve, Heelwork To Music, Færdighedsprøve, Redningshundeprøve og Rally Lydighed.
Desuden klarer Lucky sig rigtig godt i DcH's Rallytræning og prøver.
 
Kaylee
Ginger
Malou
Peia
Lucky

Stort tillykke med de fine resultater til
Susanne, Helle, Conni og Bente

www
Under LassieNYT står der mere udførligt om hver enkelt prøve, og jeg er naturligvis meget stolt over at Lassierne klarer sig så flot.
Jeg vil meget gerne skrive om alle de resultater Lassierne opnår rundt omkring, men fra næste år vil det udelukkende blive de resultater, jeg får besked om direkte på mail, og ikke hvis jeg bare ser det på Facebook - eller tilfældigvis hører om det. Det er ikke alt, jeg ser eller hører, og så kan der være nogen, der kan blive overset. Så har I opnået et resultat, uanset i hvilken kategori eller klub - officiel eller uofficiel prøve - så bliver jeg meget glad for at få besked, og så kommer det selvfølgelig på min LassieNYT side - og send meget gerne et billede med af vovsen, hvis I har.

SIDSTE NYT
På årets allersidste dag opnåede Lassie American Lady Malou titlen Dansk Rally Lydigheds Champion
Kæmpe TILLYKKE til Conni og Malou, det er sandelig godt klaret

THE CHAMPION LEAGUE
 er derved blevet udvidet med Lassie nr. 9

Vonda og Vanilla er ikke mere blandt os, men de hører altså til gruppen alligevel.

horizontal rule

Lassier og børn
Jeg er så heldig at have 3 børnebørn, og de 2 ældste, Oscar på 8 og Fiona på 5 år elsker at være sammen med hele hundeflokken,
og når Bedstemor har hvalpe, så er det helt sikkert, at de kommer på en lille ferie. Jeg ved ikke, hvem der nyder det mest, ungerne, hvalpene, de voksne hunde - eller mig? Et er dog sikkert vi nyder det alle sammen rigtig meget.

Mit yngste barnebarn lille Røskva på bare 1 år må lige vente lidt med at komme og hjælpe Mormor med at passe hvalpe, men jeg glæder mig allerede til hun også skal på ferie og tumle med både de store Lassier - og hvalpe, når der er.
www

horizontal rule

Shhhhyyyyysssssss hundene sover
Et gammelt mundheld siger, at man ikke må vække en sovende hund, så det lader jeg være med,
 men jeg kan vel godt lige så stille snuppe et billede ;-)
Aica elsker sofaen

 
Sunshine holder mest af sin seng

 
Cody synes de puder Gertie har lavet er skønne

 
DeeDee holder mest af hundepuden

 
Mira synes buret er dejligt

 
Hayley har valgt den anden hundepude

 

og lange Chanti bruger madrassen - så der er god plads


Det er altså ganske tilfældig, hvor de ligger, de bytter meget plads, og af og til ligger de også tæt sammen:

www

horizontal rule

Dem vi mistede i 2016......
 Jeg bliver altid ked af at høre, når hunde fra mit opdræt er "draget til Regnbuebroen",
og når det er en, jeg har fået lov til at følge på nært hold, så er jeg næsten lige så ked af det som ejeren.
Jeg har i år fået besked om at Tjalfe (fra C-kuldet), Buick (fra A-kuldet) og Bianca (fra B-kuldet) ikke er blandt os mere.
De var alle fra 2005, så de blev lige omkring de 11 år, og så kan man desværre ikke forlange mere - selv om vi jo altid håber på det.
Tak fordi I giver mig besked - jeg føler med jer og tænker, at nu er de hos deres hundefamilie ved Regnbuebroen.
 

www 

horizontal rule

Colliebladet   Sociale medier
Årets første Collieblad havde atter
Lassier på forsiden.
Det var Jewel (forrest og
Kamelia (bagerst).
Et meget flot billede
af et par smukke Lassiepiger

 

Jeg er på både Facebook og Instagram, men ikke nødvendigvis hver dag, og ikke ret meget, for jeg er ikke "på" hele tiden. Jeg går som regel ind på Facebook et par gange om dagen, normalt om morgenen, når jeg får min morgenkaffe, og så også ofte om aftenen, og der tjekker jeg, om der er noget nyt på min eller Lassie-siderne, eller om der er beskeder til mig. Har jeg tid og lyst, så kikker jeg lige, hvad der ellers rør sig, men det er ikke altid.
Der er 2 Fb grupper for Lassieejere, de hedder "Kennel Lassie" og "os med de skønneste Lasse hunde <3". Den første (Kennel Lassie) har jeg selv startet, og den bruger jeg mest til at lægge billeder op af aktuelle ting - f.eks. når jeg har hvalpe. Den anden (os med de...) er startet af en af mine hvalpekøbere, og den bliver mest brugt til snak mellem hvalpekøberne f.eks. spørgsmål eller info. Har man en Lassie og ønsker at komme med i en eller begge grupper, så sig til. Er vi ikke venner i forvejen, så anmod om venskab, så skal jeg sørge for at I også kommer på Lassiesiderne. Men jeg forbeholder mig nu ret til at slette personer, som misbruger vores Fb venskab.
Fra 2017, vil jeg forsøge at fortælle lidt mere på "Kennel Lassie" siden på Fb, f. eks planlagte - men endnu ikke helt fastlagte - Lassieture lidt længere ud i fremtiden.  Det er allerede startet med planlagte skovture for februar, marts og april. Derefter er der lukker for ture i skovene pga. flåternes hærgen, da jeg ikke bruger "flåt-gift" på mine hunde, men en tur til Hedeland kunne der måske blive i maj eller juni. Turene vil så naturligvis også komme på min hjemmeside, når de ligger helt fast. Jeg lægger i forvejen flere billeder på Fb siden end på min hjemmeside, og det vil jeg fortsætte med, og der er også flere af mine hvalpekøbere, der lægger dejlige billeder op her af deres hvalpe/hunde - bliv endelig ved med det.
På Instagram følger jeg kun min datter, min svigerdatter og mit ældste barnebarn, da det er der, de lægger de fleste billeder op, og det vil jeg jo ikke gå glip af. Det er den eneste grund til, at jeg er der, jeg følger ikke andre, da jeg har rigeligt at gøre med at prøve at følge med venner på Fb.

 

 

 

horizontal rule

 

Livstidsgarantien
  Ingen Lassie må i hele sit liv mangle et hjem, derfor har jeg min Livstidsgaranti, og det er noget så betryggende for mig, at jeg kan få "mine" hunde tilbage, hvis det skulle blive nødvendigt. Tænk hvis det også gjaldt den anden vej, at jeg havde ret til at købe hunden tilbage........En sjov tanke for en gammel opdrætter, men det går naturligvis ikke ;-)
Dog var der engang for mange år siden, hvor hunden havde det så slemt, at en nabo kontaktede mig for at fortælle, hvor galt det stod til. Jeg pressede derefter ejeren meget (for at sige det mildt), og fik til sidst hunden tilbage, og den blev hos mig resten af sit liv, den var alt for smadret til at formidle videre.
I år var der en dejlig Lassie-dreng, jeg blev bedt om at finde et nyt hjem til, da familien var ramt af alvorlig og uhelbredelig sygdom. Jeg havde fundet en fantastisk familie, som havde haft 3 Lassier fra mig tidligere, og nu gerne ville have endnu en, og alt var klart til det nye medlem af familien, da hundens ejer - dagen før hunden skulle have været afleveret - fik besked fra hospitalet, at en ny kur var mulig, og derved en chance for helbredelse. Det var naturligvis en god nyhed for ejeren, som så ikke ville af med hunden alligevel, men samtidig kedeligt for den nye ejer, som havde glædet sig til at få den 4. Lassie i familien. Jeg takker meget for den fine og forstående måde, de tog den triste besked på.
Det er første gang, det er sket, at en omplacerings-Lassie, alligevel ikke skulle skifte hjem, men situationen var jo også meget unormal, jeg ønsker held og lykke til ejeren med den nye kur.
 

Husk:
Jeg står altid til rådighed - hele hundes liv - også selv om vi ikke har haft kontakt i lang tid.
w
Husk også at hvis I stå på min bestillingsliste, så skal I lige give mig besked ved ændret mailadresse eller telefonnummer,
og har jeg ikke hørt fra jer i over et år, vil jeg meget gerne vide om I fortsat er interesseret i en Lassie.

 

horizontal rule

Og så slutter jeg - sædvanen tro - med lidt Facebook-fjol,
(i årets løb gemmer jeg enkelte billeder, som jeg synes har ramt spot on.

   

Og da jeg jo selv er en gammel Bedstemor (ja, ja, man er vel ikke ældre, end man føler sig), så har de her også lige ramt mig

- og den bedste:

horizontal rule

 

Tusinde tak

 

for alle de mange søde og dejlige hilsener jeg har fået
 både i løbet af året og naturligvis også her op mod jul og nytår.
Hver og en har gjort mig meget glad - uanset om det har været på mail, brev, opringning eller et besøg,
 det har bare været så dejligt at høre fra jer.
www
 

 


Hayley, DeeDee, Mira, Cody, Aica, Chanti og Sunshine
samt deres fodermester
ønsker alle venner

RIGTIG GODT NYTÅR

Jeg takker for alt i 2016
og sender de bedste ønsker for
2017

horizontal rule

horizontal rule