Året der gik - 2010


I år måtte jeg sige farvel til min dejlige Nomi, hun blev knap 13 år gammel, og det var et stort tab.

Hun var flokkens værdige og fornuftige leder i mange år, og højt elsket af hele familien,
så sorgen var stor, da hun drog til Regnbuebroen.

Nomi vil for altid live videre i mit hjerte


LUNA
Kennel Lassies nye boss

  Luna, som nu er ældste hund i flokken, overtog hurtig ansvaret, og hun har på bedste vis formået at være den stærke leder, der sørger for, at der absolut ikke er uro eller uoverensstemmelser blandt hundene. Det er utroligt hvad en stærk fører betyder for en hundeflok, hun sørger for, at der harmoni og at der aldrig er slagsmål. Og Luna selv nedværdigere sig selvfølgelig heller ikke til at bruge fysisk magt, hun kan styre sin flok med mimik og et blik - det er så flot at se - og vi kan lære meget at af iagttage en god førerhund.
 

Hayley 8 måneder gammel
De nye:

Selv om kennelen mistede Nomi i år, så tæller flokken stadig 7 stk. dejlige Lassier.
Der er nemlig kommet en ny til, det er DeeDee's datter Hayley, som er en skøn tricolour tæve - født i marts.

Desuden har jeg "halvpart" på en særdeles lovende han, Justin, som er efter Daisy og Bjarne.
Justin bor hos familien Lauritsen, men jeg må låne
ham til alt, der har med avl at gøre.
Jeg håber på en alliance mellem de 2 om et par år.
 


Justin 5 mdr. gammel

horizontal rule


OPDRÆT

2010 blev først og fremmest et år med hvalpe
I 2009 fik vi ingen hvalpe, men 2010 blev lidt af et hvalpeboom ;-)

H-kuldet:
DeeDee startede i marts, det var hendes første kuld hvalpe, og samtidig mit første kuld med blue merle hvalpe. Faderen til dette kuld er den smukke Mason, som kommer fra Alfenloch kennelen i Canada. Der kom 8 hvalpe, (hvoraf den ene desværre ikke var livsdygtig), og det fordelte sig med 3 blue merle + 2 tricolour hanner og 2 tricolour tæver. DeeDee var en super god mor, og det var spændende med en ny farvevariant, og der var sandelig også hurtigt bud efter de særprægede "blå" drenge - der kom jo desværre ingen "blå" piger i kuldet.
Fra dette kuld blev der eksporteret 2 af de blue merle hanhvalpe, den ene kom til Holland og den anden til Finland. Resten af hvalpene blev fordelt med 2 i Jylland og 2 på Sjælland - og jeg "kom til" at beholde en tricolour tæve, Hayley, og det har jeg sandelig ikke fortrudt.


DeeDee med hele sit kuld
 

I- + J-kuldene:
I juni var det så både Aica og Daisys tur til at få hvalpe, og begge med den samme han, nemlig skønne Bjarne, fra kennel Immortal Lady's i Tyskland. Aica fik 7 hvalpe, 1 tricolour + 3 zoble hanner og 3 zoble tæver. Daisy fødte 2 dage senere og hun fik 4 hvalpe, 3 hanner og 1 tæve - alle zoble. Det var en herlig flok, og da der kun var 2 dage imellem dem, så var alle 11 hvalpe sammen fra de var omkring 4 uger gamle. Mødrene havde ingen problemer med at være sammen om at give dem mælk, og hvalpene var også ligeglade med om det nu var den rigtige mor eller tanten, bare der var en ledig plads i mælkebaren. Fra disse kuld blev en tæve eksporteret til Norge, og de øvrige fordelte sig med 2 i Jylland og resten rundt om på Sjælland.

Aica med sine 7 hvalpe

- og Daisy med sine 4 børn.


Selv om det i år er blevet til 18 hvalpe i alt, er alle hvalpe blevet forudbestilt inden de var 8 uger gamle og kunne rejse hjemmefra - ja der var dog en enkelt hvalpekøber, der af personlige årsager, meldte fra natten før, hun skulle hente sin hvalp, så ham måtte jeg lige sætte til salg igen. Men der gik ikke længe, før han også havde fundet sig et super godt hjem - endda sammen med en anden Lassie-collie :-)

Det er lidt sjovt at tænke på, at der er Lassier rundt omkring i Europa: 1 i både Schweiz, Norge og Finland, 2 i Tyskland og 3 i Holland, og jeg hører jævnlig fra dem alle, og får herlige billeder. Jeg har også haft henvendelser fra både Frankrig, Italien og Spanien, men jeg skal have en hel speciel god fornemmelse for at sælge til familier så langt væk, har jeg ikke det, så får de et Nej.
Desuden er der flere kuld med en Lassie-far i Sverige, og nu er der sandelig også et kuld med en Lassie-mor i Tyskland.

Året bød også på at en 2 år gammel Lassie-pige skulle have et nyt hjem. Det er noget jeg altid bliver meget ked af, for jeg ønsker jo af hele mit hjerte, at de hvalpe jeg sælger, aldrig skal skifte hjem mere. Men fakta er, at det af og til - af forskellige grunde - er nødvendigt at finde et nyt hjem til en voksen hund. Selv om jeg bliver ked af at hunden ikke kan være i sit hjem mere, så er jeg også meget taknemmelig over, at jeg får den tilbage og derved mulighed for at vælge det nye hjem. Det har jeg måtte gøre mange gange, og hver gang har der hurtig vist sig en familie, der med kyshånd ville tage en voksen Lassie til sig. Det skete heldigvis også denne gang, så Vanessa, der ellers boede på en kennel i Sverige, er flyttet tilbage til Danmark, hvor hun nu lever som højt elsket "enebarn".

I skrivende stund har jeg netop fået besked om, at endnu en Lassie skal have et nyt hjem. Det er en tricolour han fra mit H-kuld, så han er bare 9 måneder gammel - og kuldbror til min Hayley.
Denne gang er det pga. pludselig opstået alvorlig sygdom hos ejeren, hvor der ingen mulighed er for at genvinde kræfterne. Jeg ønsker rigtig god bedring, og takker mange gange, fordi I overlader Jack til mig, jeg lover, at jeg nok skal finde et super godt hjem til ham.

horizontal rule

 

TRÆNING OG PRØVER

Pga. 3 kuld hvalpe i år, har jeg holdt lange pauser med både træning og prøver, for når jeg har hvalpe, så tager de næsten al min tid.
Men så har hundene bare haft et "fjumreår", og da jeg ikke skal nå noget som helst til nogen bestemt tid, så går vi bare i gang, når der atter er ro i lejren. Men selv om der ikke er blevet trænet meget, så er DeeDee da blevet både Rally Begynder- + Viderekommende Mester i år, og træner desuden i C-klassen i DcH, hvor hun bl.a. lærer sporsøg, feltsøg, rundering og meget andet spændende.
Vonda har også gjort det godt, hun er blevet Rally Champion i år - som hendes halvbror, Cody blev sidste år.
Ellers er det bare blevet til hyggetræning, for de kan jo alle godt lide at lave noget, og sådan ser deres træningsplan ud - i aldersrækkefølge:
Luna laver lidt Rally, men jeg tror ikke hun kommer med til flere prøver.
Vonda træner til Rally Champion klassen, den har jeg aldrig prøvet før, så det bliver spændende. Desuden håber jeg, at få tid til at gøre vores nye dogdance nummer færdig, for den sport vil jeg gerne genoptage, men det er det mest tidskrævende af alt.
Det samme gælder for Daisy, hende har jeg også et nyt nummer klar til, men der er lang vej endnu - jeg håber vi kan stille op i 2011?
Aica træner agility - på hyggeplan, dog stiller hun op til klubmesterskaberne, og plejer at klare sig rigtig pænt.
Cody skal trænes i LP3, det har jeg forsømt en hel del, men i år håber jeg at få ham klar til en prøve.
DeeDee fortsætter både i Rally og i DcH, og hun vil også blive tilmeldt prøver både i Rally og i DcH's C-klasse i 2011
Yngste, Hayley, skal starte det nye år med DcH's Begynder-klasse, og vil muligvis også få lov til at prøve lidt agility - når hun er blevet 1 år. Og jeg kan nok ikke lade være med at lave lidt Rally med hende også.
Ja, det er planerne - men om de holder, vil tiden vise ;-)


Det er flere gange blevet til vinderplaceringer til Lassierne.

Flere Lassier har gjort sig flot bemærket i år til Rally konkurrencerne.
Ginger opnåede 100 point (hvilket er max) første gang hun var til prøve, og det gentog hun i en senere - og sværere - prøve.
Bella løb også med max point i en Rally prøve, og desuden har Vanilla, Valdi, Peia og Gandhi klaret sig rigtig flot. Fellow, der bor i Jylland er også kommet godt i gang med Rally, og jeg er sikker på at vi hører mere til ham til næste år.
Mason - som er far til mit H-kuld - har også været ude og "lege" med Rally, og han klarede også prøven.

Billede fra Collieklubbens LP og Rally konkurrence i Køge d. 12. juni 2010

Fra venstre er det Gandhi, Ginger, Vanilla, Mason, Peia og Valdi - Valdi var oppe i den svære LP3

horizontal rule

 

ÅRETS LYDIGHEDS- og RALLY COLLIER 2009

De mest vindende collier indenfor lydighed og rally bliver hvert år hyldet af Collieklubben, men da årets lydigheds collier bliver først fundet, når hele året er gået, så kender vi jo først resultatet i starten af året efter.
Derfor er det Årets Lydigheds Collier for 2009, der kommer med på min "Året, der gik 2010", jeg kender jo først resultatet i 2010.

Lassierne klarede sig atter rigtig fint i 2009 indenfor både Lydighed og Rally:

DeeDee blev årets 3. bedste i LP 1, og hendes faster, Peia blev årets bedste i LP 2
I Rally blev Luna nr. 1 i Begynderklassen, og Cody nr. 3 i Ekspertklassen.


Luna med sin kæmpestore roset for at blive nr. 1 i Rally Begynderklassen
Rosetterne var så store, at de ikke kunne hænges i hundenes halsbånd,
så jeg måtte bruge et hegn, når jeg nu ville have et billede.

horizontal rule

MENTALBESKRIVNING

 
  I år blev der endelig arrangeret en Mentalbeskrivning - eller UHM (Unghundementalbeskrivning) i Collieklubben, og der var fint fremmøde af Lassier:
4 af dagens 10 deltagende hunde var opdrættet her, og så var Mason, som jo er far til mit H-kuld, også med. Alle Lassierne + Mason klarede sig rigtig godt, og jeg var meget stolt af dem. Alle fik fine  bedømmelser og deres afreaktioner efter de forskellige påvirkninger var også ret flotte. Ingen reagerede negativt og selv "skarp lyd" (skud) klarede alle super flot.
Tusinde tak til Anette med Gandhi, Helle med Ginger, Lone med Ziggy og også Martin med Mason fordi I ville være med. Det var fantastisk at se - og jeg troppede op med Cody, som også klarede det flot.


Gandhi, Ginger, Mason, Ziggy og Cody

horizontal rule

INSTINKTTEST

Collieklubbens aktivitetsudvalg arrangerede i år en en såkaldt "instinkt test". Det er en prøve på hvor meget hyrdeinstinkt, der er i hunden, og er jo egentlig bare for sjov, da ingen af dem skal bruges til hyrde-arbejde, men absolut meget interessant at se.
Der var 5 Lassier med i alderen fra knap 2 år til 9½ år,
og det var en helt fantastisk positiv oplevelse, og en rigtig sjov dag for både hunde og førere.
Det foregik hos dygtige Camilla Runchel, TipTopAussie i Svinninge, og jeg planlægger at arrangere en hyrdedag for Lassier i 2011, da mange har vist interesse for det.


Her er det DeeDee og mig, der "leger" med nogle får

horizontal rule

 

UDSTILLING

Igen i år gik turen over Sundet, til en udstillingsdag arrangeret af Svensk Brugshunde Klub
4 Lassier + 1 "næsten Lassie" skulle bedømmes af dommer Petra Junehall, og det gik sandelig super godt.
Først var Hayley inde i hvalpeklassen, som hun vandt med HP (hæderspris), og blev bedste tævehvalp.
Så var Gandhi og Ziggy i åbenklasse hanner, hvor de begge fik 1. præmie og Gandhi blev endda 1. vinder og Ziggy 3. vinder.
Derefter var det Gingers tur, hun var i åbenklasse tæver, og den vandt hun, så blev hun bedste tæve, og så bedst i racen med certifikat. Det er det flotteste en Lassie har gjort det, og i det hele taget fantastisk flot af alle.
Alle Lassierne fik 1. præmier og der var en Lassie, der blev 1. vinder i samtlige de klasser, de var inde i - selv "næsten Lassien", Tarco vandt sin klasse, han var inde i unghundeklasse hanner og fik 1. p - Tarco er ikke opdrættet af mig, men efter 2 Lassier, så det er jo tæt på at han er en Lassie. 


Her er Hayley på sin første udstilling 8 måneder gammel i hvalpeklassen - som hun vandt

horizontal rule

 

LASSIE-ARRANGEMENTER

Atter i år har der været stor tilslutning til Lassie-turene, og jeg vil gerne sige tak til alle dem, der har arrangeret en tur, men sandelig også til alle dem, der troligt tropper op og gør turene både hyggelige og sjove. I år prøvede vi for første gang at arrangere en tur i Jylland, og det var bestemt en succes, mange sjællændere tog den lange tur, og nogle af Jyderne havde nu også ret langt at køre - og det var der ingen der fortrød.
Det er blevet til 8 Lassieture, og et par trænings- og hyggedage samt en før-udstillingsdag her på kennelen.
Den årlige Lassiedag blev atter afviklet i dejlig solskinsvejr, og i år havde vi demonstration af "
Let hundemassage til husbehov", og det var særdeles interessant. Jeg er meget glad for at I kommer og gør dagen til noget helt særligt - TAK

 

horizontal rule

 DAGLIGE TURE I SKOVEN MED HELE BANDEN

Jeg går jo tur i skoven med hele flokken hver dag, og af og til møder vi ryttere, og så går jeg pænt til siden, for de fleste heste bryder sig ikke om at have så mange hunde alt for tæt på. Det gjorde jeg også, da jeg i starten af året mødte disse 2 ryttere på deres skønne islandske heste, men de spurgte om hestene ikke måtte hilse på hundene? Selvfølgelig måtte de det, og jeg gik straks frem med hele flokken, som også meget gerne ville hilse på hestene. 
På billedet kan man tydelig se at hestene er væsentlig større end mine amerikanske collier - så det er altså ikke sandt, når der bliver sagt at mine collier er på størrelse med heste ;-)


 

Jeg vil slutte med at sige et stort varmt tak til mine dejlige hvalpekøbere. Jeg har kontakt til de fleste af jer,
og det er jeg dybt taknemmelig for, det betyder meget for mig, at kunne følge mine hundebørn.
Husk der er livslang service - kontakt mig endelig, hvis I har spørgsmål.

Desuden vil takke for alle de dejlige julekort, gaver og hilsener jeg har fået, det er jeg rigtig glad for.
Jeg sender ikke selv julekort ud, så I må nøjes med mine jule- og nytårshilsener her på min hjemmeside.


Daisy, Hayley, Vonda, Aica, Luna, Cody, DeeDee
- og jeg

Ønsker alle hundevenner:

RIGTIG GODT NYTÅR
TAK FOR ALT I DET GAMLE ÅR
OG AL MULIG HELD OG LYKKE I DET NYE


Hele 2011 kan jeg nyde denne flotte kalender, med herlige billeder af Lassier
Den har jeg jeg har fået af nogle af mine dejlige hvalpekøbere
Tusinde tak - jeg vil nyde den hele året :-)

Jeg håber at der bliver rigtig mange Lassie-arrangementer at skrive ind

Smiley med åben mund