Året der gik - 2008

 

30 års

OPDRÆTTERJUBILÆUM

1978 - 2008

 


G-kuldet født 1/9 2008
30 års opdræt - og kuld nr. 30

 

2008 var mit jubilæumsår - tænk at det er 30 år siden det hele startede.
På de 30 år har jeg opdrættet 30 kuld - hvilket har givet 151 colliehvalpe + en enkelt sheltiehvalp. I gennemsnit har jeg altså haft et kuld om året og i gennemsnit har der været 5 hvalpe i kuldene. Ja det er jo bare statistik, men meget sjovt at regne ud. Der har været flere år helt uden hvalpe og så i år topscoren med 4 kuld, og der har gennem tiderne været alt fra en enkelt hvalp og op til 9 hvalpe i kuldene.
Det er mange år siden jeg har annonceret om, at jeg har hvalpe til salg, det står hverken på Collieklubbens eller på Dansk Kennel Klubs hvalpesider - eller nogen andre steder, end på min egen hjemmeside. Som regel er alle mine hvalpe forudbestilt inden de bliver født, og selv her i efteråret 2008, hvor jeg havde 13 hvalpe med bare en uges mellemrum, var det nok at fortælle om det her på min hjemmeside.

Tak for den tillid I viser mig, ved at købe en Lassie-hvalp
 - og gøre det igen, når der er behov for en ny hund.

horizontal rule

Året startede desværre meget sørgeligt, idet jeg mistede min dejlige han, Chevy pga pludselig sygdom.
Han blev bare knap 8 år gammel, så det var et stort chok, og han efterlod et mægtigt savn. Han var en stor, skøn han, og noget af det sødeste og rareste man kan tænke sig. Han var en virkelig prægtig collie med stor værdighed og en rigtig dejlig kammerat. Jeg håber at han nu løber rundt ved "regnbuebroen" og leger med alle de andre Lassie-hunde, der venter der.

horizontal rule

Heldigvis skete der også meget godt i 2008:

OPDRÆT

Allerede i januar fik Aica og Vanilla begge et par skønne tvillinger, hvilket var en stor glæde, efter et par år uden hvalpe. Cody er far til Aicas hvalpe og Sunshine er far til Vanillas. Alle 4 hvalpe var super og fra Aicas kuld beholdte jeg DeeDee, en helt vidunderlig tricolour tæve, med et super dejligt temperament, og en herlig hund at træne. Vanilla er jo ikke min hund, men opdrættet af mig, og da hendes ejer meget gerne ville have et kuld hvalpe, så blev det besluttet, at det skulle foregå her - så Helle og Vanilla flyttede ind i et par måneder.

Senere på året kom endnu 2 kuld, det var Aica og Cody der denne gang fik et stort flot kuld på 7 dejlige hvalpe, og 1 uge efter fik Daisy 6 lige så dejlige hundebørn. Her var det Memphis der var den stolte far (og Memphis' ejer som den endnu mere stolte "Farmor") og netop denne kombination har gerne ville have, lige siden jeg fik Daisy - så det var rigtig skønt med 2 så flotte kuld.
Al træning blev lagt på hylden i et nogle måneder, for nu var der rigeligt at se til, og hvalpene skulle jo både passes og plejes og have den sædvanlige "8-ugers-oplevelses-pakke", så de alle 13 kunne drage ud i den store verden med en god ballast. Og flere af dem drog sandelig langt væk, 1 kom til Sverige, 1 til Tyskland, 1 til Holland og 3 til Jylland (det er jo også lidt langt væk) De sidste 7 er spredt over hele sjælland fra Græsted i Nord til Vordingborg i Syd. Jeg havde dog en smule bekymring i starten, for kunne jeg nu finde gode hjem til så mange hvalpe inden for en rimelig tid? Der var nemlig rigeligt med colliehvalpe rundt omkring på diverse hvalpelister, endda var mange af dem blevet både 4, 5 og 6 måneder gamle. Men det viste sig at jeg ikke behøvede at være urolig, for alle 13 hvalpe var solgt til rigtig gode hjem, inden den sidste nåede at blive 9 uger gammel, og det endda helt uden annoncering - altså lige bortset fra denne hjemmeside. Det tillader jeg mig at være lidt stolt over.

Andre opdrættere har også brugt min egen han og hanner jeg har opdrættet i 2008.
Kennel Dagsljus i Sverige fik 3 hvalpe efter Lassies American Concept og det gjorde Lassies Una Unika, som er i privat eje, også.
Kennel Dantos i Sverige fik 4 hvalpe efter Lassies Applaus To Buick
Kennel Heatherland i Tyskland fik 3 hvalpe efter Lassies Velvet Boy Memphis
 

Træning i
Lydighed - Rally - Agility - Dogdance


Aica træner agility i Tuse Næs hos Johanna Allanach

Der har været godt gang i Lassie-hundene i 2008, både mine egne og mange af dem jeg har opdrættet. Det er en stor glæde for mig, at så mange af mine hvalpekøbere nyder at arbejde med deres hunde. Flere har været oppe til officielle prøver, og har klaret sig fantastisk flot i både Lydighed, Rally og nu også Dogdance. STORT TILLYKKE TIL JER ALLE
Her på kennelen har det i år først og fremmest været Cody, der har været til prøver, og han har klaret sig flot, idet han i foråret bestod både LP 2 og Brugsprøven (endda 2 gange) det hele med 1. præmie. Nu skal vi til at træne mod LP 3, og vi går til prøve i denne klasse, når Cody er klar.
Vonda har også været med til lydighedsprøver par gange, og hun har da klaret LP 3, med både 1. og 2. præmier. Men hende besluttede jeg at stoppe med LP træningen, hun er jo Lydigheds champion, og hun trænger til at prøve kræfter med noget nyt. Så derfor er vi gået i gang med Dogdance, vi har programmet klar, så det vil blive prøvet af i 2009.
Nu vi er ved Dogdance, så blev Daisy den første collie, der bestod en officiel prøve i denne nye disciplin. Hendes program er i Free Style klasse 1, og hun har været til prøve 3 gange, og opnået at blive placeret som henholdsvis nummer 1, 2 og 7.
I Rally har Cody og Vonda bestået Ekspertklassen, et par gange, og gamle Nomi har været oppe i Begynderklassen og klaret sig rigtig flot med point tæt ved maksimum. Hvis hun stadig synes det er sjovt, vil hun komme til et par arrangementer i 2009. Hun er jo 11 år, så man ved jo aldrig, hvornår alderen sætter en stopper for den slags, men hun synes stadig det toppen, når hun skal med på hundesjov.
Aica har trænet Agility, men det er ikke blevet til andet en for-sjov-prøver. Hun er slet ikke hurtig nok til officielle prøver, for hun synes vi skal følges ad, og det kan jeg slet ikke løbe stærkt nok til, men hun elsker at træne, så det fortsætter vi med. Fra næste år skal DeeDee også prøve det, så må jeg se, om det er en sport for hende, for lige som sin mor, Aica, så synes DeeDee det er fedt at løbe stærkt herhjemme, så vil jeg bare håbe, at hun vil løbe fra mig!

Udstilling

Her har vi et punkt jeg ikke bruger ret meget tid og kræfter på. Jeg bryder mig ikke meget om udstillinger, jeg finder bedømmelserne alt for tilfældige og alt for svingende, så jeg kan slet ikke tage det seriøst. Selvfølgelig udstiller jeg mine hunde, det skal de for at blive avlsgodkendt, men jeg udstiller udelukkende i Sverige og kun på den svenske brugshundeklubs udstillinger. Her er en afslappet stemning, der står ikke telte hele vejen rundt om udstillings-ringene, så man hverken kan se noget eller komme frem, og hundene står ikke i timevis oppe på et soigneringsbord, for at få lagt hvert et hår korrekt - her bliver collien bedømt som den brugshund den er. I Danmark er de fleste collier meget mindre end mine, og det er den type, de fleste dommere foretrækker her. I Sverige - på Brugshundeklubbens udstillinger - er der mange collier på "Lassie-størrelse" så der har vi hidtil klaret os rigtig godt.
I år var det DeeDees tur til at vise hvor smuk hun er, og det syntes dommeren heldigvis også, så hun fik 1.præmie og blev 1. vinder med CK, og blev dagens 2. bedste tæve. Men det får mig nu ikke til at udstille mere, jeg vil hellere bruge mine penge og min tid på sjovere ting.


Mentalbeskrivning

Alle mine hunde skal også igennem en såkaldt "Mentalbeskrivning", og i år var det så Codys tur. Vi tog atter til Sverige for der afholder de masser af dem, og har stor erfaring i at bedømme hunden. Cody klarede alle strabadserne rigtig flot, og fik en meget fin kritik af bedømmeren. Til næste år er det DeeDees tur til at vise, hvad hun har mellem ørerne, og jeg har allerede fået tilsagn fra et par hvalpekøbere, at de gerne vil med, så det bliver spændende at se dem "in action".

Lassie-træf

Det er efterhånden blevet et fast ritual at mange Lassier mødes til en gåtur sådan ca. en gang om måneden. Vi skiftes til at arrangere turene, på den måde bliver det fordelt over hele Sjælland, for det er arrangøren, der bestemmer turen, som jo så oftest bliver i deres lokalområde - og det er også arrangøren, der sørger for kage til den efterfølgende kaffe. Tusinde tak for den store opbakning, der er til disse dejlige ture, jeg har set mange skønne steder, jeg ikke anede noget om, og fået masser af hyggelig snak med jer alle.

Den årlige Lassie-dag her på kennelen, er heldigvis også godt besøgt, i år var der en Lassie-familie helt fra Holland - og de trofaste fra Fyn kom selvfølgelig også. Der er hvert år de faste traditioner f.eks. "Indkald på tid" som i år blev vundet af Vanilla, og så skal der helst være noget nyt hvert år. I år var det Dogdance, hvor jeg havde hyret Anja og Sofie - et par super dygtige danse-piger - til at lave en gang intro til dansen. Det var rigtig godt, og jeg er sikker på at mange fik lyst til at danse videre. Ja Mona og Valdi gjorde alvor af det, og de  har allerede bestået Free Style klasse 1 med 1 oprykningspoint - FLOT
I skal alle have hjertelig tak for jeres opbakning til min Kennel-dag, og for jeres overvældende gaver. I gjorde mit 30 års jubilæum til en helt fantastisk vidunderlig dag, og jeg fik sandelig en doktorgrad fra University of Collies - tusinde tak for det alt sammen.

Jeg håber at se jer alle igen til næste år, når der er Lassie-dag, jeg går allerede og tænker over, hvad jeg skal finde på at udsætte jer for ;-)


Årets Collie.

Collieklubben hædrer hvert år "ÅRETS COLLIE" indenfor udstilling, lydighed og agility. I år er der så kommet rally og dogdance til, og måske bliver der også lidt hyldest til dem? Men resultatet af 2008 kommer jo først efter nytår, når alle de indsendte resultater er optalt, så det har jeg ikke nu.
I januar 2008 kom resultater for Årets Lydigheds Collie 2007, og det var dejligt at se at 3 af de 4 bedst placerede collier var fra kennel Lassie, nemlig Vanilla, Vonda og Cocky, og langt over halvdelen af alle lydighedscollierne var fra kennel Lassie. Det er jeg meget glad for og stolt af - tak alle I, der arbejder med jeres Lassie-collie. Desværre var det ikke muligt for mig selv at være til stede ved årets første udstilling, hvor rosetterne bliver overrakt, for både Aica og Vanilla havde hvalpe, og udstillingen var i Jylland, så det ville være for lang tid at være væk fra de små pus. Det bliver spændende at se hvordan resultatet bliver for 2008, og er der Lassier med blandt de 4 bedste, så tropper jeg op i år.
 

 

Jeg vil slutte af med at takke alle mine søde hvalpekøbere, både dem der trofast holder kontakten og tropper op, når der er Lassie-træf, det er jeg naturligvis ret glad for, men også alle de dem, der enten bor for langt væk til at være med, og dem der "bare" hygger sig med deres Lassie-collie, men som kontakter mig, hvis de har spørgsmål - eller skal have en ny hvalp.
Jeg har naturligvis ikke tæt kontakt med alle, men med rigtig mange og ældste "hvalp" jeg stadig har tæt kontakt med er Bob. Han er fra mit O-kuld, hedder egentlig Orson, og er 11 år gammel. En opringning fra Bobs "mor og far" på Bornholm hører med til decembers faste traditioner,  og jeg bliver hvert år inviteret til Solskinsøen - og hver år planlægger jeg, at nu må jeg altså tage der over, når det bliver sol og sommer. Men når man har 7 ukonfirmerede vilde hunde, så er det lidt svært sådan at tage af sted, så det er endnu blevet ved planlægningen - men stor tak for tilbuddet Solveig og Johnny, jeg håber stadig på at komme en dag?

Jeg havde håbet at jeg i år kunne skrive, at der slet ingen Lassier kom retur, men kort før jul måtte en familie meddele mig, at pga. indlæggelse og uoverskuelig fremtid måtte de desværre levere deres dejlige hvalp tilbage. Han fik heldigvis straks en ny vidunderlig familie, hvor han kunne holde jul med både sin kuldbror og familiens unge border collie tæve.

Jeg slutter med et billede af kennelens yngste hund, Lassies Sweet American DeeDee, som blev født i starten af 2008. Hun er lidt af en drøm for mig, idet hun er en kombination af alle mine 4 bedste importer. DeeDees Mormor (Luna of Tapestry), Farmor (Tapestry American Model) og Farfar (Tapestry American Design) er alle importeret fra USA og hendes Morfar (Dutchamco's Beloved Bronze Buick) er importeret fra Holland. DeeDee har forenet alle deres bedste sider, og er således både meget smuk og har et skønt glad og nervefast temperament.
Hendes kommende avlspartner er allerede fundet, det er den smukke blue merle, Alfenloch Amazing Mason, som er importeret fra Canada. Går alt som jeg håber, bliver det kennelens første kuld, hvor der kan komme blue merle hvalpe, men da begge hunde stadig er ret unge, så varer det længe endnu - men spændende er det at tænke på.
 


DeeDee elsker at se TV - især når det er en DVD fra en Lassietur.

Jeg ønsker alle mine hvalpekøbere et rigtigt godt nytår med tak for alt i det forgangne
Jeg ønsker jer al mulig held og lykke i 2009